Misiune si Viziune

Problematica tinerilor proveniti din sistemul de protectie a copilului

In Romania, foarte multi copii au fost si sunt abandonati de catre familiile lor, ajungand in sistemul de protectie a copilului, de regula in centre de plasament. De obicei, la varsta de 18 ani, acesti copii deveniti tineri sunt nevoiti sa paraseasca centrele de plasament chiar si atunci cand nu au o alternativa sociala viabila si chiar daca nu au dezvoltate abilitatile necesare unei vieti independente. Tinerii intampina dificultati in obtinerea si mentinerea unui loc de munca si se confrunta cu probleme de adaptare si integrare sociala, nereusind sa-si construiasca un viitor. Sarcinile rutiniere cum ar fi gatitul, igiena locuintei si igiena corporala sunt abilitati neexersate, avand un grad crescut de dificultate pentru ei.

Tinerii proveniti din sistemul de protectie nu au reusit sa acceseze sistemul educational scolar fara a resimti urmarile mediului institutionalizat sau disfunctional, ajungand de cele mai multe ori in situatii de abandon scolar si intampinand dificultati in dezvoltarea abilitatilor sociale si in asumarea responsabilitatilor.
In consecinta, acesti tineri au dezvoltat o imagine de sine negativa, incredere in sine scazuta, inregistrand o intarzaiere in nivelul de dezvoltare emotionala si sociala, confruntandu-se de multe ori cu fenomenul discriminarii, cu marginalizarea sociala, comunitatea nefiind pregatita pentru ei dar nici ei pentru comunitate.

In sprijijnul acestor tineri, Fundatia Romanian Prospects a dezvoltat un sistem de invatare in care tinerii sunt sustinuti pe o perioada de maxim 2 ani, nu inainte de a le asigura implinirea nevoilor primare (cazare, hrana, haine). Abordarea acestor tineri se face prin simularea unei vieti cotidiene in mod realist, Fundatia functionand ca o plasa de siguranta. Asistenta sociala activa in detrimentul asistentei sociale pasive, este un principiu important. Principalul scop al programului este sa ii invatam pe acesti tineri cum sa traiasca independent. Facem acest lucru oferindu-le structura. Principiile de invatare vizeaza in special responsabilizarea treptata a tinerilor, dreptul de a gresi si experimenta fara ca personalul sa preia din sarcini si responsabilitati, folosirea unui sistem de recompensare in detrimentul sistemului de sanctionare, libertatea deplina de alegere si decizie, asumarea reusitelor si esecurilor. Sprijinirea tinerilor defavorizati in accesarea si finalizarea studiilor superioare.

Sprijinirea tinerilor defavorizati in accesarea si finalizarea studiilor superioare

Fundatia Romanian Prospects urmareste sa sprijine tinerii cu vulnerabilitati economice sau care se afla in situatii de dificultate sociala pentru a putea accesa si finaliza prima forma de invatamant superior, tinand cont nu de excelenta reflectata in rezultatele scolare ci de motivatia tinerilor. Cresterea nivelului de calificare in campul muncii, sansa de depasire a conditiei sociale, prevenirea abandonului scolar din considerente financiare, egalitatea de sanse in accesarea invatamantului superior sunt obiectivele principale ale programului. De altfel acest program se doreste a fi inceputul unui program mai amplu, program care sa vizeze si sprijinirea copiilor de pana la 18 ani in prevenirea abandonului scolar.

Rapoarte de activitate

Evolutie

De la infiintarea fundatiei in 2008, Fundatia Romanian Prospects a avut deja cateva realizari majore. Cele mai importante realizari sunt:

  • septembrie 2008 – s-a infiintat fundatia olandeza (Stichting Romanian Prospects)
  • ianuarie 2009 – s-a infiintat fundatia romana (Fundatia Romanian Prospects), cu sediul social in Sibiu
  • septembrie 2009 – s-a deschis Centrul Rezidential de Invatare a Deprinderilor de Viata Independenta (CRIDVI) – casa pentru fete; cu sediul in Sibiu
  • aprilie 2011 – s-a deschis Centrul Rezidential de Integrare Socio-Profesionala a Tinerilor (CRISPT) -casa pentru baieti; cu sediul in Sibiu
  • decembrie 2018 – am inceput sa acordam sprijin tinerilor in accesarea si continuarea studiilor superioare universitare

De la infiintarea fundatiei olandeze in 2008 si infiintarea fundatiei Romane in ianuarie 2009, pana in prezent, am dezvoltat o serie de intalniri caritabile cu diferite persoane si organizatii dispuse sa-si ofere ajutorul in Romania. In acest sens, ii mentionam pe urmatorii:

  • Joop, de la Grolleman Expedities, pentru depozitarea gratuita a pieselor de mobilier si decoratiuni interioare inainte ca acestea sa fie transportate din Olanda catre Sibiu;
  • Andries, de la Kasper-Agri, pentru transportul gratuit al mobilei si altor piese de decorat interior din Olanda catre Sibiu;
  • Robert, de la C-source, pentru designul primului nostru website;
  • Cos Software, pentru reinoirea si mententanta website-ului nostru;
  • tuturor prietenilor, familiilor, persoanelor fizice si juridice care au facut donatii catre fundatie si care au oferit sprijin neconditionat.

Vrei sa afli cum te putem ajuta?

Daca esti interesat personal sau cunosti tineri care ar putea fi interesati, te invitam sa ne contactezi